De duurzame tips voor een milieuvriendelijk interieur

De duurzame tips voor een milieuvriendelijk interieur
27 november 2023

Duurzaamheid is als een frisse groene golf die door de interieurbranche stroomt en steeds vaker wordt het een must-have bij een verbouwing of een nieuwe inrichting. Want wie wil er nu niet milieubewust wonen? Ontwerpers en merken hebben dit helemaal door en spelen hier feilloos op in, vooral door het gebruik van duurzame materialen. Maar wat voor impact heeft dit eigenlijk op de natuur en het klimaat? En wat zijn de alternatieven? Dit zijn tegenwoordig vragen die echt ertoe doen tijdens een interieuradvies. Benieuwd naar welke bewuste keuzes jij kunt maken om jouw interieur te verduurzamen? In deze blog delen wij graag een aantal vrolijke tips!

 

 

Laten we beginnen met de vloer, een cruciaal element dat de sfeer in huis bepaalt. Gelukkig kun je deze zo duurzaam mogelijk maken! Veel vloeren zijn gemaakt van natuurlijke grondstoffen en geproduceerd op een duurzame manier, bijvoorbeeld door zo min mogelijk water te gebruiken. Want recyclebare materialen maken een vloer niet per se duurzaam. Het gaat ook om het productieproces, de installatie, het onderhoud en zelfs het verwijderen van de vloer na gebruik. En laten we de kwaliteit niet vergeten! Kwaliteitsvloeren gaan namelijk lang mee, waardoor je er jarenlang van kunt genieten zonder ze snel te hoeven vervangen. Nog een reden om goed na te denken over jouw (tijdloze) vloer!

 

Geef meubelen een tweede leven

Wat dacht je ervan om meubelen een tweede leven te geven? Milieubewust en duurzaam omgaan met materialen hoeft helemaal niet stoffig te zijn. Integendeel! Duurzaamheid en luxe gaan hand in hand. Mix nieuwe meubelen bijvoorbeeld met vintage design voor een persoonlijke touch in je interieur. Door tweedehands spullen te kopen, vermijd je het gebruik van 'fast-furniture', producten van lage kwaliteit die snel vervangen moeten worden. Natuurlijke materialen gaan daarentegen vaak lang mee en zijn van goede kwaliteit. Tijd voor een bezoekje aan de kringloopwinkel!

 

 

Duurzame vloerkeuzes

Op zoek naar ideeën voor een duurzame vloer? Kijk dan eens naar gecertificeerde producten. Zo weet je zeker dat aan bepaalde duurzaamheidseisen wordt voldaan. Wij hebben een uitgebreid aanbod aan Cradle to Cradle® gecertificeerde vloeroplossingen. Neem bijvoorbeeld de linoleumvloeren van Forbo, bekend onder de merknaam Marmoleum. Deze vloeren zijn voor maar liefst 97% gemaakt van hernieuwbare natuurlijke grondstoffen en zijn biologisch afbreekbaar. En ze worden nog eens gemaakt in Nederland, in fabrieken die draaien op groene energie. Met zoveel kleurstellingen en designmogelijkheden past deze mooie en praktische vloer in iedere woonstijl.

Ook de duurzame vloeren van Desso Tarkett sluiten aan bij deze groene trend. Denk bijvoorbeeld aan de Supernature PVC vloerencollectie, die ftalaatvrij is en voor een groot deel uit gerecycled materiaal bestaat. En de vloerkledencollectie van Desso bevat gecertificeerde vloerkleden, zoals de luchtreinigende Airmaster en de Econyl kwaliteit, gemaakt van gerecycled nylon zoals visnetten. En het beste van alles? Deze vloeren zijn ReStart®-ready, wat betekent dat gebruikte vloeren worden ingezameld en hergebruikt als nieuwe ingrediënten voor nieuwe vloeren! Ook deze productie vindt plaats in Nederland.

 

Verantwoorde muren

Zelfs als het gaat om wandbekleding kun je duurzaamheid een plek geven. Bij duurzaam behang kun je denken aan het gebruik van watergedragen inkt en samenwerkingen met FSC-gecertificeerde partners, zoals Arte doet. Het FSC-keurmerk garandeert dat het gebruikte hout afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen en dat er weinig tot geen chemische stoffen worden gebruikt. Tegenwoordig zijn er ook alternatieven te vinden, zoals EcoTex, een 100% recyclebare stof die brandwerend en scheur- en krasbestendig is.

 

 

Tip: Natuurlijke vezels zoals jute, hennep, sisal, riet, zeegras, bamboe, raffia en kurk zorgen voor de verscheidenheid aan structuren. De vezels worden geoogst uit duurzame gewassen, aan de lucht gedroogd in de zon en gekleurd met plantaardige kleurstoffen. Het resultaat van het doorlopen van al deze fases is een prachtig natuurlijk en milieuvriendelijk product.

Kies je liever voor een likje verf op de muur? Ook dat kan op een milieuvriendelijke manier. De keuze voor een watergedragen verf is daarvan een stap in de goede richting. Maar het kan nog duurzamer! Denk bijvoorbeeld aan leemverf, lijnolieverf en kalkverf.

 

 

Energie-efficiënte raambekleding

En vergeet raambekleding niet! Naast het feit dat materialen zoals textiel en hout van nature duurzaam zijn, spelen ze ook een rol in het isoleren van je huis. Gordijnen houden niet alleen zonlicht tegen, maar houden ook de warmte binnen. En zonwering wordt steeds geavanceerder, met producten zoals de Duette® Shades van Luxaflex, die een isolerende werking hebben door de honingraatstructuur. En de Horizontale Jaloezieën van Luxaflex, gemaakt van gerecycled aluminium, hebben zelfs de Bronze certificering van Cradle to Cradle Certified™.

 

 

Met de nieuwe Luxaflex LightLine® maak je niet alleen een designstatement, maar ook een duurzame keuze. De rolgordijnen zijn namelijk gemaakt van een nieuw, duurzaam geproduceerd materiaal van 35% polyester en 65% polypropyleen. En ze zijn bestand tegen vocht, dus perfect voor badkamers en keukens!

 

 

Interieuradvies voor een duurzaam interieur

Wil je jouw interieur duurzamer maken? Woon je in de omgeving van Dongen, Oosterhout en Tilburg? Kom naar Berg&Berg in Dongen. Dé woonadviseur voor jou en laat je informeren door onze interieurstylisten. We denken graag met je mee. Wij hebben talloze mogelijkheden om een duurzamer interieur te realiseren! De belangrijkste tip van allemaal? Doe het rustig aan; elke duurzame stap die je zet, hoe klein ook, is er één in de goede richting. Kom langs in onze winkel of maak een afspraak, wij helpen je graag verder! Laten we samen jouw huis groener maken! ?